2012. szeptember 17., hétfő

rizses hús maradék módra


"rizses hús maradék módra"


Valami húsos kajából maradt a hűtőben egy kis csirkemell. Pont annyi, hogy két személyre ne legyen elég semmire, de ha veszel még elő hozzá egy adagot a mélyhűtőből, akkor megint pont ugyanennyi fog maradni...
Ilyenkor szotunk "lapátolós" kaját összedobni a maradékokból.
Rizses hús régen volt már, így ezt dobtuk össze.

Hozzávalók:

1 fej hagyma
csirkemell, vagy csirke comb, vagy bármilyen hús
rizs
fűszerek
tejföl

A hagymát apróra vágod, olajon megpirítod. Amikor jó szottyos pirospaprikát raksz rá. (tűzről lehúzva, hogy ne keseredjen meg a paprika) De ha csak a hús után nyomod rá, akkor is jó lesz...
A húst apró kockákra vágod, de lehet csíkokra, karikára, háromszögre is. Ahogy jól esik. Tulajdonképp a mérete is ízlés dolga.
A feldarabolt húst a hagymára öntöd és átpirítod. -Gyakorlatilag egy pörköltöt csinálsz.
Kis vízzel felengeded és hagyod megfőni. Mehet bele só, bors, vegeta, petrezselyem, amit akarsz.
Közben megpárolod a rizs(á)t is. Ha igazán jót szeretnél én a jázmin rizst ajánlom (ÍGY NÉZ KI...)
Amatőrök zsákos ankülbenz rizst is punnyaszthatnak vízben...

Ha minden kész, akkor összekevered amit eddig csináltál és lassú tűzön összerottyantod az egész cuccot.
(Monnyuk' szerintem ez a "lassú tűz" kifejezés elég nagy marhaság! Ennyi erővel lehetne "félmeleg tűz", vagy "majdnem meleg tűz", esetleg "melegebb hideg"...)

Mielőtt összekevered a pörköltöt a rizzsel egy kis tejföllel összekeverheted a húst. Úgy krémesebb lesz.
Ha vendégek is jönnek egy homokozó formába beszedhetet az egész kaját és átboríthatod tálcára, hogy csillag, vagy kishajó formája legyen a vacsinak...

Köretnek nem ajánlok semmit, mivel úgy is minden benne van és csak lapátolni kell...
Egyetek hozzá savanyúságot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése