2012. augusztus 28., kedd

valami tésztás pörkölt


Van mégegy mára... (mondjuk a fényképen elég gázul néz ki, de bazi finom lett)

Menü: "valami tésztás pörkölt"

Az alapötletet megint "a fész" adta.
Egyik ismerősünk sajátkészítésű tésztát gyártott, abból készített lazannyát.
Mivel nagyon ügyesek vagyunk, ezt nekünk is ki kellett próbálnunk. A bökkenő annyi, hogy nem szeretem a lazannyát... pontosabban csak ritkán szeretem. Akkor bezabálok belőle és megint nem tudok ránézni hónapokig...

Szóval saját készítésű tészta csirkepörköltel lett megszavazva.
A csirkepörkölt nem nagy ördöngősség, de a tésztakészítést kíváncsian vártam. Így utólag az sem nagy cucc. Rá kellett jönnünk, hogy "bóti" tésztát is várhatóan egyre kevesebbszer fogunk vásárolni...

Hozzávalók:
csirkemell: 1 jobbos, 1 balos
hagyma: fok, ízlés szerint egy fej vörös, vagy lila. mondjuk ekkora:

tejföl: szintén ízlés szerint (nálunk általában sok)
gomba: 3-4 fej (ezt kihagytuk, mert nem volt itthon) :(
fűszerek, citromlé

A hagymának odapörkölünk kis olajon, aztán beledobáljuk a felvágott csirkemellet. A forma mindegy, mert a végén úgyis ledaráljuk.
Ha benne van a hús, akkor szoktuk a pirospaprikát rádobni. Tudom, hogy le kéne húzni a tűzről a hagymát, amikor szottyos és úgy kéne belerakni, de ha odaég, akkor keserű lesz és mi nem vállaljuk ezt a kockázatot... :D Eddig egyik ételünkre sem panaszkodott senki, hogy "tefigyeljmá! a paprikát nem a hús után tettétek ebbe a pörköltbe?!??" A sorrend amúgy sem érdekelt soha. Érzésből főzünk... Ha kell bele még valami hozzáadjuk és kész.
Szóval ezután kis vizzel felengedjük a húst és hagyjuk főni. (mármint fődögélnire gondoltam és nem a "FŐNÖK" becézett változatára) Rotyogtatás közben mehet bele só, bors, vegeta, petrezselyem, kis citromlé.
Amikor majdnem kész becsináljuk tejföllel, hogy jó krémes legyen.
Ha kész a pörkölt a húst és a sűrűbb darabokat turmixoljuk, hogy egy húspépet kapjunk. A szaftal higítható, hogy ne csak a turmix végén pörögjön egy húsgolyó. Akkor jó, ha olyan, mint a húsospalacsinta tölteléke.

A pörkölt közben elkészítjük a tésztát is.
Ezt a receptet hosszú évek gyűjtőmunkája alapján találtuk a leg érdemesebbnek arra, hogy elkészítsük.

Hozzávalók:
400 g liszt
4 tojás
amikor rájössz, hogy ez így nem jó, akkor mégegy tojás és kis víz :)

Elkészítése:

1: Mindent összekeverünk egy tálba és addig gyúrjuk, amíg teljesen összeáll. Ha már jó a tészta addig pihentetjük, amíg elfogy egy pohár bor.

2: Pihentetés után nyújtódeszkán kb 1,398 mm vastag lapokat nyújtunk. Késsel, vagy akár pizzaszeletelő gurgulával kockákra vágjuk a tésztát. Fontos, hogy csak a 4 cm x 4 cm-es tészta a jó! Ha 4,3 x 5,2-re sikerül, valószínüleg az íze sem lesz jó és a kutya sem eszi majd meg! :-P

3: Ha megvannak a kockák egy kanállal (villa nem jó) a pépesített baromfit a lapokra helyezzük és félbehajtjuk az egész cuccot. (Közben nem árt odatenni egy bödön vizet forrni a tésztának)

4: Rájövünk, hogy a félbehajtott tészta nem ragad össze, ezért a széleket visszahajtogatjuk, mint a húsos pite szélét.

5: 1 db kísérleti példányt vízbe rakunk és megfőzzük. Örülünk neki, hogy jó lesz a kaja, de rájövünk, hogy a visszahajtogatott szélek ehetetlenül keményre főnek.

6: A többi kockát úgy hajtogatjuk, hogy nedves ujjal áttöröljük a két felületet, amit össze akarunk ragasztani. Így olyan tapadást érünk el, amivel nemhogy nem jön szét a cucc, de az elcsúszva összeragasztott lapok javítására is nagy nehézségek árán van lehetőség :D

7: A forró vízben kifőzzük a tésztakockákat

8: Ha kész, kiszedjük, lecsöpögtetjük az egészet és sajtot reszelünk rá. Esetleg petrezselyem is mehet apróra vágva, vagy meglocsolhatjuk a pörkölt szósszal is, ha maradt.

Tipp:
A tésztát tutira nem fogod tudni kocka alakúra elnyújtani, így maradnak körcikk alakú részek, amikor a kis kockákat kivágod a nagy lapból.
Ha van hozzá idegrendszered a maradékot vágd fel kb 2mm x 2mm-es darabokra és szárítsd ki. (ezt nevezik kiskockának)
Én elbíbelődtem vele és a következő húsleveshez elég is lesz levestésztának a sallang...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése