2012. augusztus 28., kedd

Pingvin torta


Pingvin torta

Azért jó, ha kisgyereket a szülinapja előtt viszel állatkertbe, mert tutira kitalálja, hogy zsiráfot, vagy vizilovat kér ajándékba...

A mi esetünkben ez pingvin volt. A csemete megnyugtatott, hogy vigyázni fog rá és beteszi a hűtőbe ha meleg van, hogy ne legyen beteg.

Ha már élő pingvint nem kaptam az íbélyen, akkor csináltunk neki egy ehető változatot.

Az alap egy sima tortaformában sütött piskóta.
A mennyiséget kicsit elnéztük szerencsére és annyit kavartunk be, hogy maradt ki anyag. Ezt egy kisebb kör formájú bödönben sütöttük ki. Ebből lett a feje.
Tölteléknek az eredeti dobostorta receptben leírt csoki tölteléket használtuk.
-bár ez a pingvin szempontjából mellékes. Szerintem a puncs, vagy a citrom ízű pinvin is finom lehet :)

A dizájnt fondant adta. Kicsit macerás elkészíteni, de bele lehet jönni.
Minden esetre nem árt, ha van hozzá egy cukorgyárad...

Hozzávalók:
-1 db torta. (javasolt formák: villámmekvin, madagaszkár figurák, a gyerek kedvenc meséjéből bármi. Akár légkalapács is lehet. Csak a fantázia szab határt.  Legény-leány búcsúra javaslom a mell, illletve alsóbb testrészek megformálását)
-cukor
-cukor
-cukor
-pillecukor
-vaj
-ételszínezék
-cukor
és végül cukor...

Kivajazunk egy tálat, beleöntjük a pillecukrot, kis vizet és mikróban gusztustalanra melegítjük, amíg keverhető lesz.
Hozzáadunk 2 tonna porcukrot és addig gyúrjuk, amíg gyurmázni lehet vele.
Ha van egy nagyobb adag masszánk, akkor szét kell szedni több tálkába. Célszerű annyi felé, ahány színt ki akarunk keverni. (esetleg +1 biztonsági adag, hogy amikor rájössz, hogy a rikító piros trutyiból nem tudsz citromsárgát csinálni, ne kelljen újrakeverned a szószt)

Gyakorlatilag ennyi az egész.
Mi a konyhapultot szoktuk beborítani folpakkal és azt cukrozzuk be a nyújtáshoz.
Első alkalommal, amikor megpróbálsz alányúlni a lapnak és ráborítani a tortára a következő szituációk várhatók:

1: lágy a cucc és a kezedben szétmálik az egész
2: túl sok benne a porcukor, vagy nem jó minőségű és szana szét törik minden irányba
3-a: sikerül rárakni a lapot a tortára, de meleg van és a sarkaknál szétolvad a bevonat
3-b: sikerül rárakni a lapot a tortára, de hideg van és a sarkaknál széttörik a bevonat
4: sikerül rárakni és szép is lesz: Király vagy

Ha csak kisebb repedések keletkeznek, akkor vizes ujjal összedolgozható az anyag. Ugyan ezzel a technikával ragaszthatod is egymáshoz a lapokat. (mint pl mi a pingvin csőrét, szárnyát...)  Ha két külömböző színt ragasztassz vigyázz, hogy ne legyen nagyon vizes az ujjad, mert összefolyhatnak a színek!!

Tipp:
-A fondantot krémezett felületre, ne piskótára rakd. Így kicsit igazítható, finomítható a dolog
-Próbálj minél gömbölyűbb formát kitalálni. Az éleknél, sarkoknál macerás szépen megcsinálni a borítást.
-Ha reggelre torta kell, ne előző este kezdj neki első alkalommal, mert hajnali 2-kor közel leszel hozzá, hogy az egészet földhöz vágd.
-Ilyen szép nyári melegben tűrd, hogy mindeneden folyik a víz! Kellemetlen, amikor felborul a ventillátor és a karnis tetejéről is porcukor hull "kávéba, mártásba"...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése