2012. december 7., péntek
Kenyér
"kenyér"
3 dl víz, vagy tej
600 g liszt
1 cs. száraz élesztő
1-2 tk cukor
2-3-4-5 tk só
Vigyázat, csalok!
Kenyérsütő gépben csinálom a tésztát...
1: A bödönbe beleöntöm a folyadékot és rá a lisztet.
2: Erre egyenletesen szétszórom az élesztőt. (nem érdekel, hogy "jújjj, nehogy érintkezzen a vízzel, meg a cukorral..."
3: cukor, só
+1: szoktam bele kevés borsot is rakni. Néha bele dobok egy tojást is (a héja nélkül) néha egy ek vajat is dobok bele. Esetleg magokat, vagy egyéb fűszereket.
A betöltött adagot megdagasztatom a géppel és amikor kész, kiveszem a masinából egy lisztezett tálba.
Szigorúan csak a retro tál jó!!! Nekem ilyen van fehérben: TÁL
Bebugyolálom és keltetem még 10-15 percet.
Közben kiülök a teraszra egy pohár borral és fél óra múlva jut eszembe, hogy a kenyeret elfelejtettem...
Sütőt előmelegítem 8000 fokra
Ha kicsit extrább kenyeret szeretnél tekerj a tésztába sült húst, sonkát, tojást, bármit...
A kész tésztát kilisztezett tepsibe rakom, és megkenem egy felvert tojással. (meg is sózom)
200 fokon addig sütöm, amíg a feleségem azt mondja, hogy ez már jó...
Ha nem akarod, hogy repedjen a tészta, tojásozás előtt vágdosd be a tetejét, mint a nagyok.
Rakhatod forma tepsibe is, de akkor én ki szoktam vajazni a dobozt és úgy lisztezem.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése